یک محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف نوعی غذای محلی را به علت داشتن اسید چرب امگا ۳ و انواع ویتامینها و املاح معدنی در تقویت ضریب هوشی نوزادان موثر دانست.
ناطقان: مالابیج
(ماهی شکم پر) یکی از غذاهای محلی استان گیلان و مازندران بوده که حاوی
انواع ویتامینهای A ، C ، E ، گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۳، B۶،
B۹، B۱۲ ، اسید چرب امگا ۳، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، فیبر، آهن،
روی (زینک)، مس، سلنیوم، فسفر، منیزیم، منگنز، کلسیم و اسید فولیک است.
برای
بررسی خواص مالابیج و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر
عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را
میخوانید.
مهمترین خواص مالابیج
حیدر عظمایی محقق و
پژوهشگر طب سنتی؛ درباره مهمترین خواص مالابیج اظهار کرد: این غذا به علت
داشتن اسید چرب امگا ۳ و انواع ویتامینها و املاح معدنی برای افزایش ضریب
هوشی (IQ) نوزادان بسیار مفید است؛ مالابیج نقشی موثر در بهبود عملکرد مغز و
تقویت حافظه دارد و از ابتلای افراد به آلزایمر جلوگیری میکند.
وی
درباره خواص دیگر مالابیج بیان کرد: این غذا به علت وجود پروتئین فراوان
تاثیری چشمگیری در تقویت عمومی و افزایش انرژی بدن دارد بنابراین این غذا
برای همه افراد به ویژه بدنسازان بسیار مفید است؛ مالابیج به علت داشتن
اسید فولیک، آهن و ویتامینB۱۲، تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد
بنابراین این غذا خونساز بوده و برای کودکان در حال رشد و افراد لاغر
بسیار مناسب است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: مالابیج به علت
وجود ویتامینهای B۳، B۱۲ و اسید چرب امگا ۳ افسردگی، اضطراب و استرس را
کاهش میدهد و برای مبتلایان به اختلال دوقطبی بسیار مفید است.
IQ
عظمایی
تاکید کرد: مالابیج غضروفهای بین استخوانها را تقویت میکند بنابراین
این غذا برای مبتلایان به آرتروز و افرادی که دچار مشکلات حرکتی به علت
تخریب غضروفها هستند، بسیار مناسب است؛ مالابیج به کنترل قند، فشار و چربی
خون کمک شایانی میکند.
وی تصریح کرد: مالابیج به علت داشتن اسید
فولیک، آهن، ویتامین B۱۲، اسید چرب امگا ۳ و سایر املاح معدنی برای زنان
باردار و جنین بسیار مفید است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی
گفت: مالابیج به علت وجود کلسیم، منیزیم و فسفر استخوانها و دندانها را
محکم و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد جلوگیری میکند؛ این غذا ضد
التهاب است بنابراین تاثیری چشمگیر در رفع اسپاسم (گرفتگی) عضلات و
پیشگیری از ابتلا به روماتیسم دارد.
عظمایی یادآوری کرد: مالابیج به
تقویت دستگاه گوارش، شادابی و طراوت پوست و مو و کاهش وزن کمک میکند؛ این
غذا به علت داشتن ویتامینهای A ، C و E خاصیت آنتی اکسیدانی دارد
بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به
ویژه انواع سرطانها محافظت میکند.
مواد لازم برای تهیه مالابیج ( پنج تا ۶ نفر)
ماهی سفید ۲ تا سه عدد
سبزیهای معطر (نعناع و خالواش) به مقدار لازم
رب انار محلی چهار تا پنج قاشق غذاخوری
مغز گردو ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم
نمک، فلفل سیاه و گلپر به مقدار لازم
زعفران دَمکرده، زرشک، خلال پسته و بادام برای تزئین به مقدار لازم
طرز تهیه مالابیج
نخست مغز گردو و سبزیهای معطر را چرخ سپس این مخلوط چرخ شده را با رب انار محلی، نمک، فلفل سیاه و گلپر مخلوط کنید.
- ماهی را به خوبی پاک، شکمش را خالی کنید و بشویید.
- شکم ماهی را با مغز گردو، سبزیهای معطر، رب انار محلی، نمک، فلفل سیاه و گلپر پُر کنید و با یک نخ و سوزن آن را بدوزید.
-
ماهی شکم پر را میتوان بر روی زغال پخت یا سینی فر را با روغن کمی چرب
کنید و ماهی را در طبقه وسط فر با دمای ۳۵۰ درجه سانتیگراد به مدت ۹۰
دقیقه قرار دهید تا به خوبی پخته شود.
- پس از پختن ماهی شکم پر روی آن را با زعفران دَمکرده، زرشک و خلال پسته و بادام تفت داده شده تزئین کنید.
- مالابیج را به همراه برنج میل کنید.
- افراد از مصرف ماست و دوغ به همراه مالابیج باید پرهیز کنند.