ناطقان: خورش گیلاخه، یکی از خورش های سنتی استان کردستان است که به علت رویش گیاه گیلاخه در استان کردستان در این منطقه طبخ و سرو می شود.گیاه گیلاخه یکی از گیاهان بهاری است که در بعضی از مناطق کشور می روید. گیلاخه از دو قسمت پیازچه و برگ تشکیل شده که پیازچه آن منبع غنی فیبر می باشد و کاملا ارگانیک است.
اگر چه گیلاخه قبل از پخت بسیار لزج است اما خورش آن اصلا لزج نیست و بسیار هم خوش طعم و خوشرنگ است. پیازچه های سفیدی که روی خورش می بینید پیازچه گیلاخه هستند.
این گیاه گیلاخه در شهرهای دیگر نام های دیگر دارد.
طرز تهیه خورش گیلاخه با لپه:
مواد لازم برای خورش گیلاخه :
گوشت 300 گرم
گیلاخه 500 گرم یا بیشتر
پیاز درشت 1 عدد
لپه نصف لیوان
لیموعمانی 1 تا 2 عدد
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه به مقدار لازم
طرز تهیه خورش گیلاخه با لپه :
برای تهیه خورش گیلاخه، ابتدا گیلاخه ها را پاک کنید و خوب بشویید و آبکشی کنید و بعد خرد کنید. پیاز را خرد کنید و با مقداری روغن تفت بدهید زمانی که پیازها سبک شدند گوشت خورشتی را اضافه کنید و کاملا با هم سرخ کنید و بعد به آن نمک و زردچوبه و فلفل بزنید. لپه و لیموعمانی را اضافه کنید و اجازه بدهید با گوشت بپزند.
بعد گیلاخه های خرد شده را در روغن تفت بدهید و به خورش اضافه کنید. صبر کنید خورشت خوب جا بیفتد. نوش جان.
* می توانید به جای لیمو عمانی از پودر لیموعمانی و یا آبغوره استفاده کنید.
* اگر دوست نداشتید می توانید لپه را حذف کنید.
طرز تهیه خورش گیلاخه به روش دیگر :
مواد لازم برای تهیه ی خورش گیلاخه, روش های پخت خورش گیلاخه
طرز پخت خورش گیلاخه
مواد لازم برای تهیه خورش گیلاخه :
پیاز متوسط 1 عدد
گیلاخه 500 گرم
گوشت قرمز 400 گرم
لوبیا قرمز 1 فنجان
لیمو عمانی 2 عدد
زردچوبه و نمک و فلفل به میزان لازم
ترخان (یا جعفری و گشنیز) خرد شده 1/5 لیوان
* اگر سبزی خرد شده تازه بود یک و نیم لیوان و اگر خشک بود سه چهارم لیوان
روشی دیگر برای تهیه خورش گیلاخه :
ابتدا لوبیا را پاک کرده و در آب خیس کنید، سپس لیموعمانی ها را چنگال بزنید و در آب جوش قرار بدهید. پیاز خلال شده را با مقداری روغن و زردچوبه و نمک داخل زودپز تفت بدهید. پس از اینکه سبک شدند گوشت های خرد شده را اضافه کنید و مقداری با هم سرخ کنید. چند لیوان آب جوش اضافه کنید. لوبیاهای از قبل خیسانده شده و لیمو عمانی ها را به آن اضافه کنید و در زودپز را ببندید و به مدت 45 -60 دقیقه بپزند.
می توانید آن ها را داخل قابلمه بپزید اما زمان زیادی می برد.
داخل ماهیتابه ای گیلاخه ها را با روغن تفت بدهید و ترخان یا جعفری و گشنیز خرد شده را اضافه کنید و مقداری دیگر تفت بدهید (می توانید به جای سبزی تازه خرد شده از سبزی خشک هم استفاده کنید). اکنون گیلاخه و سبزی را به سایر مواد اضافه کنید و اجازه بدهید 30 دقیقه دیگر با شعله کم در قابلمه بپزند و جا بیفتد.