کد خبر: ۲۵۹۸۲۵
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۰
پالایشی یکم همچنان در حال از دست دادن ارزش خود است و امروز ۲۹ دی ۹۹ ضرر سهامداران پالایشی یکم به ۴۸ درصد رسید. حالا پرسش بسیاری از سهامداران این است که با این ضرر ۴۸ درصدی پالایشی یکم چه تصمیمی بگیرند؛ بفروشند یا نگه دارند؟ عظیم ثابت مدیرعامل کارگزاری بانک سپه در گفت‌وگو با خبرنگار بورس تابناک به این پرسش‌ها پاسخ داده است.
ناطقان: پذیره نویسی دومین صندوق ETF دولت بعد از کلی حاشیه از ۵ شهریورماه سال جاری آغاز شد و این پذیره نویسی تا سی ام  شهریورماه سال جاری ادامه داشت. دومین صندوق ETF دولت شامل سهام باقی‌مانده دولت یا شرکت‌های دولتی در شرکت پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران بود.



پیش‌بینی بورس فردا 9 دی/ شاخص از کانال 1.5 میلیونی عبور می‌کند؟ - تجارت‌نیوز
                                                        

                                                  

بعد از مدت‌ها چشم انتظاری خریداران واحد‌های صندوق پالایشی یکم برای بازگشایی و آزاد شدن معاملات واحد‌های این صندوق، سرانجام در یازدهم آذرماه بود که معاملات ثانویه واحد‌های این صندوق آغاز شد.

در ابتدای معاملات، این نماد توانست با ۱۹ درصد رشد در قیمت ۱۱۹۰۰ تومان بازگشایی شود، اما در نهایت قیمت پایانی هر واحد از پالایشی یکم با رشد ۱۳.۷۴ درصدی نسبت به زمان عرضه ۱۱ هزار و ۳۷۴ تومان بسته شد تا ارزش ۵۰۰ واحد از دومین ETF دولتی به ۵ میلیون ۶۸۷ هزار تومان افزایش پیدا کند.

در روز دوم معاملات پالایشی یکم قیمت پایانی هر واحد از پالایشی یکم با افت ۶.۶۶ درصدی نسبت به روز قبل ۱۰ هزار و ۶۱۷ تومان معامله شد تا ارزش ۵۰۰ واحد از دومین ETF دولتی به ۵ میلیون ۳۰۸ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش پیدا کند.

پس از آن دیگر پالایشی یکم روی خوش به خود ندید و هر روز منفی تر از روز گذشته دنبال شد و ارزش خود را رفته رفته از دست داد.

امروز ۲۹ دی ۹۹ تا لحظه نگارش این متن باز هم ارزش پالایشی یکم با افت ۷ درصدی به ۵۲۴۲ تومان کاهش یافت تا ضرر پالایشی یکم تا به امروز به ۴۸ درصد برسد!

این ضرر در حالی به سهامداران پالایشی یکم تحمیل شده است که بیشتر آن ها به دعوت رئیس جمهور اقدام به خرید واحدهای این صندوق کردند.

رئیس‌جمهور بیست‌ودوم مردادماه سال جاری در خصوص خرید صندوق ETF پالایشی یکم گفت: مردم می‌توانند وارد بورس شوند و خریدهایی کنند تا برای آینده و دارایی‌شان اطمینان بیشتر پیدا کنند؛ «ETF» که در ماه شهریور سهام آن با تخفیف فروخته می‌شود، برای این است که مردم بدانند سکه و دلار جای سرمایه‌گذاری نیست، اما بورس جای سرمایه‌گذاری است.

حالا پرسش بسیاری از سهامداران این است که چه تصمیمی در قبال سهام پالایشی یکم بگیرند؛ بفروشند یا نگه دارند؟


 

عظیم ثابت کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه و مدیرعامل کارگزاری بانک سپه  در گفتگو با خبرنگار بورس تابناک گفت: واگذاری واحدهای صندوق های دولت به مردم به واسطه اینکه در شرایط خوب بازار اتفاق افتاد و به دلیل آنکه پالایشی ها به دلیل مشکلات هسته معاملات به همراه خودرویی ها به نیمه دوم بازار منتقل شدند، رشد بسیار زیادی را در آن مقطع تجربه و چند برابر ارزش ذاتی خود رشد کردند. بعد از آن که بازار با ریزش همراه شد و اختلافاتی بین وزیر نفت و اقتصاد سر واگذاری صندوق پالایشی یکم پیش آمد، پالایشی ها اوضاع نابسامانی پیدا کردند.

ثابت ادامه داد: در حال حاضر هم کلیت بازار منفی است و ربطی به سهام پالایشی ندارد. متاسفانه زمانی که بازار در حال رشد بود، یک شعف و هیجان غیرمنطقی بر بازار حاکم بود و هم اکنون هم که بازار در حال ریزش است، باز هم با یک ترس زیاد و هیجان غیرمنطقی رو به رو هستیم. به نظر می رسد که بازار از حالت تعادل خارج و مقدار زیادی ترس و هیجان به بازار حاکم شده است و این با وجودی است که قیمت ها بسیار اصلاح شده اند.

وی در مورد نگهداری یا فروش واحدهای پالایشی یکم گفت: منطق این را می گوید که مردم چاره ای ندارند جز اینکه منتظر بمانند تا شرایط بهتر شود. البته باید این را نیز در نظر داشت که بازار شاید منطقی عمل نکند. بهترین کار این است که مردم فرض کنند یک تکه زمینی را جهت سرمایه گذاری در منطقه ای خریداری کرده اند و با توجه به اینکه سهام، سهام ارزشمندی است و دولت نیز تعهداتی را پذیرفته و این صندوق ETF را به مردم فروخته است، در زمان مقتضی تلاش خواهد کرد که حداقل مردم ضرر نکنند. کما اینکه مردمی که در دهه 80  سهام عدالت خریداری کرده بودند در آن مقطع ضرر و زیان هایی را متحمل شدند اما هم اکنون ضرری متوجه آن ها نیست و سود هم کرده اند. با توجه به شرایط تورمی کشور ما، قطعا هر چیزی را که خریداری کنید بعد از مدتی قیمت آن افزایش خواهد یافت و سودآوری دارد.

مدیرعامل کارگزاری بانک سپه پیرامون سهام پالایشی یکم اظهار داشت: اگر مردم این سهام را به دید سرمایه گذاری خریداری کرده اند، به نظر من شش ماه تا یک سال این سهام را نگه دارند تا شرایط مقداری بهتر شود. چون هم اکنون جو احساسی، هیجانی، وحشت و ترس بی دلیل است.

وی درباره قیمت دلار نیز گفت: طبیعتا قیمت دلار هم قطعا ساز و کارهای خود را دارد و با توجه به شرایط تورمی کشور و کسری بودجه خیلی نمی تواند ریزش کند. اگر دلار خیلی افت کند قطعا بسیاری از مردم دارایی های خود را به این ارز خارجی تبدیل خواهند کرد و شاهد خروج سرمایه از کشور خواهیم بود؛ پس منطقی نیست که قیمت این ارز خارجی از یک حدی پایین تر برود.

مشکل پالایشی یکم چیست؟

وی در پاسخ به این پرسش که مشکل پالایشی یکم چیست و آیا نداشتن بازارگردان این صندوق را به این حال و روز دچار کرده است، گفت: می تواند یک دلیل همین باشد؛ اما پرسش این است که بقیه سهام از جمله شستا که بازارگردان دارند چرا در صف فروش قفل می شوند؟ ثابت گفت: قیمت ها بسیار اصلاح شده اند و بازار هم اکنون از لحاظ منطقی ارزنده است. مشکل کنونی اصلا بازارگردانی نیست. مشکل این است که مردم بیش از حد ترسیده اند و قیمت گذاری های دستوری پیرامون فولاد هم ضرباتی مهلکی را به بازار وارد کرد. همچنین اظهارنظر رئیس جمهور درباره دلار 15 هزار تومان هم در ریزش بازار بی تاثیر نبود.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: پیشنهاد این است که مسئولین به سمتی حرکت کنند که مردم را بتوان در این بازار با اطمینان و امنیت دادن نگه داشت. وی افزود: متاسفانه هم اکنون هیچ کدام یک از مسئولین هم در این رابطه اظهارنظرهایی نمی کنند که مردم احساس کنند اگر سرمایه خود را به این بازار وارد کنند، دارای حامی هستند. وقتی مردم را به این بازار دعوت می کنیم باید زیرساخت های آن را فراهم کنیم و هماهنگی بین حوزه های مختلف صورت گیرد. متاسفانه بحث های جناحی و سیاسی و عدم هماهنگی باعث آسیب به بازار سرمایه شده است.

ثابت در پایان گفت: با توجه به اینکه بازار سرمایه در بلندمدت نشان داده است که از همه بازارها از لحاظ نقدشوندگی و سودآوری بهتر و دارای سازوکار قانونی بیشتری است، به نظر من هر چند شرایط کنونی بازار طبیعی نیست، در این شرایط تنها باید صبوری کرد، چون خروج در این وضعیت از بازار، خاطره خوشی به همراه نخواهد داشت و سهامداران را با ضرر و زیان مواجه می کند.

منبع: صراط
نام:
ایمیل:
* نظر:
مخاطبين ارجمند
لطفا از نوشتن نظرات بصورت فينگليش (حروف لاتين) خودداري كنيد. " ناطق " به دلايل اخلاقي از انتشار نظراتي كه داراي توهين يا افترا به شخصيت هاي حقيقي يا حقوقي باشد معذور است. تلاش ما بر اين است , انتشار نظرات مخاطبين ارجمند در سريعترين زمان ممكن انجام شود , لذا براي نمايش نظراتتان شكيباباشيد.
پربازدید ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین