هرکدام از مواد غذایی دارای طبع و مزاج خاص خودش است و در هر فصل باید میوههای همان فصل را مصرف کرد تا از بیماریها پیشگیری شود.
ناطقان: هر کدام از مواد غذایی دارای طبع و مزاج خاص خودش است, در هر فصل باید میوههای همان فصل را مصرف کرد تا از بیماریها پیشگیری شود.
بالنگ
دارای دو نوع است که نوع کوچک آن را ترنج و نوع بزرگ آن را بالنگ میگویند.
طبیعت پوست زرد آن، گرم و خشک است و شحم آن یعنی گوشت آن که زیر پوست زرد آن است و شیرینمزه و سرد و تر است ولی سردی آن زیادتر از تری آن است و مغز ترش آن سرد و خشک است.
بالنگ ترش، ملطف و صافکننده روح طبیعی و خون از صفرا و مسکن قی (استفراغ) صفراوی است.
بالنگ ترش برای خفقان قلب, تقویت کبد, معده و تسکین حرارت احشا مفید است.
میوه های پاییزی چه خواصی دارند؟
خواص لیموترش
لیموترش سرد و خشک است.
ملطف و از بین برنده خلطهای غلیظ و لزج است.
برای سردرد, سرگیجه و ورمهای حلق مفید است.
برای خفقان ناشی از سودا, جوشش خون, التهاب معده و قی صفراوی مفید است.
برای سردمزاجان, اعصاب و سرفه زیانآور است و مصلح آن شکر و عسل است.
طبیعت لیموی شیرین، سرد و تر است و از نظر منافع، بسیار ضعیفتر از لیموترش است اما مضر اعصاب نیست.
خواص نارنگی
طبیعت آن سرد و تر است.
نارنگی مفرّح قلب است و خفقان قلب را از بین میبرد.
موجب تسکین تیزی خون و صفرا میشود و تشنگی را نیز کم میکند.
گُرگرفتی کبد و معده را کم میکند و ادرارآور است.
خواص نارنج
ترش آن سرد و خشک است.
نارنج ترش لزوجتی دارد که برای نزلههای سینه و سرفههای گرم مفید است مخصوصاً اگر با پوست از وسط دو نیم کرده و پس از درآورن تخمهای آن مقداری نبات کوبیده بر آن پاشیده شود و تا حدّ جوش حرارت داده شود، سپس میل شود.