برنج شفته به برنجی گفته میشود که بر اثر جوشیدن زیاد و یا آب بیش از حد حالت چسبنده پیدا کرده و بافت دانهدانه و مجزای خود را از دست داده است.
ناطقان: شفته شدن برنج یعنی چی؟ احتمالا این اصطلاح را بسیار شنیدهاید و ممکن است دوست داشته باشید تا بدانید شفته شدن برنج چیست و به چه دلیل ایجاد میشود. معمولا عوامل مختلفی موجب شفته شدن برنج میشود، اما شما میتوانید با کمک گرفتن از فوت و فن پخت برنج کته و آبکش یک برنج دانه دانه با ظاهری مجلسی را بپزید.
برنج را در آب نمک خیس کنید
اولین و مهمترین روش این است که برنج را حداقل یک الی دو ساعت در آب نمک خیس دهید. برای این کار باید برنج را بشویید. سپس برنج را داخل یک ظرف بزرگ آب بریزید و کمی نمک به آن اضافه کنید. معمولا برای برنج آبکش به ازای هر پیمانه برنج یک قاشق غذاخوری نمک اضافه میشود. برای برنج کته نیز هر دو پیمانه برنج به یک قاشق نمک نیاز دارد.
از قابلمه مناسب استفاده کنید
حتماً برنج را در قابلمه مناسبی بپزید. اگر قابلمه برنج شما کوچک باشد، فضای کافی برای باز شدن نخواهد داشت و این موضوع موجب شفته شدن آن میشود. برای جلوگیری از چسبیدن و خمیر شدن برنج حتما ظرف خود را طوری انتخاب کنید که دوبرابر حجم برنج خام شما باشد.
برنج طلایی
برنج را در زمان مناسب آبکش کنید
وقتی برنج را دیر آبکش کنید و زیاد از حد نرم شود، برنج شما احتمالا شفته و چسبناک خواهد شد. برای آبکش کردن سعی کنید زمانی برنج را آبکش کنید که نه خیلی سفت است و نه خیلی نرم و فقط کمی بافت آن از حالت خیلی خشک خارج شده و تا حدودی قد کشیده است.
یک ترفند طلایی: اینکه بدانید چه زمانی باید برنج را آبکش کنید این است که روی دانه برنج دو ترک خورده باشید. سپس برنج را آبکش کنید و آن را روی شعله ملایم قرار دهید تا دم بکشد.
آبکش کردن برنج
کمی روغن به برنج اضافه کنید
در زمان جوشیدن برنج بهتر است ۲ قاشق روغن به آن اضافه کنید تا بهتر بپزد. قرار دادن یک استکان آب سرد داخل قابلمه برنج در زمان پخت برنج موجب میشود برنج خوب قد بکشد.
برنج را با آب سرد نشویید
یکی از اشتباهاتی که خیلی از خانمها انجام میدهند، شستن برنج با آب سرد بعد از آبکش کردن آن است. این کار موجب میشود برنج شما به اصطلاح شوک شود و دیگر قد نکشد. برای شستن برنج آبکش شده بهتر است از آبی استفاده کنید که خیلی یخ و سرد نیست.
راه های جلوگیری از شفته شدن برنج
آن را زیاد هم نزنید
هم زدن بیش از حد برنج در زمان پخت موجب میشود دانههای برنج خرد شوند و حالت خمیری و شفته پیدا کنند. برای هم زدن برنج میتوانید با پشت قاشق بهآرامی این کار را انجام دهید.
استفاده از روغن هنگام پخت
اضافه کردن روغن به برنج موجب میشود تا دانههای برنج از هم جدا شوند و به هم نچسبند. هر چقدر برنج شما روغن کمتری داشته باشد، احتمالا شفتهتر به نظر خواهد رسید. از طرف دیگر روغن ظاهر برنج شما را زیباتر میکند و طعم بهتری به آن میبخشد.
روغن و برنج
بیش از حد به برنج آب اضافه نکنید
خیلی از افراد بعد از دم کردن برنج و زمانی که برنج را آبکش کردند، چند بار به آن آب اضافه میکنند تا بخار کند. اضافه کردن آب بیشتر از حد نیاز میتواند موجب شفته شدن برنج قالبی و کته شود. سعی کنید در زمان دم کشیدن برنج در آن را کمتر باز کنید تا بخار آن از بین نرود. در صورت نیاز نیز میتوانید یک بار کمی آب به آن اضافه کنید تا برنج بهخوبی بپزد. طرز تهیه پیراشکی پفکی بدون فر را بخوانید.
شفته نشدن برنج
با برنج شفته چه غذایی درست کنیم؟
اولین و بهترین کار استفاده از آن به عنوان تهدیگ برنج در یک قابلمه برنج دیگر است.
با برنج شفته ته چین مرغ یا گوشت درست کنید.
میتوانید از برنج شفته برای تهیه سوپ، آَش، شیر برنج، کوکو، کوفته برنجی و شله زرد استفاده کنید.