متخصصان تغذیه مصرف مرتب و هفتگی ماهی و انواع فراوردههای دریایی را توصیه میکنند اما خیلیها میگویند این مواد غذایی قیمت بالایی دارند و هر کسی نمیتواند از پس هزینه تهیهشان برآید در حالی که میگوپلو یکی از انتخابهای مناسب است و البته این غذا مانند هر غذای دیگری اصولی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
ناطقان: میگوها از خانواده سخت پوستان هستند و
غالبا در دریا زندگی می کنند. میگو مقدار قابل توجهی املاح ضروری به ویژه
آهن و فسفر دارد که برای کودکان در حال رشد و زنان باردار بسیار مفید است.
میگو منبع عالی ویتامین B۱۲، ویتامین D، سلنیوم، پروتئین با کیفیت بالا، چربی های غیر اشباع و آهن و نیاسین است.
ویتامین D۳ به طور طبیعی در فراورده های
حیوانی یافت می شود که غنی ترین آنها روغن ماهی است. سلنیوم در انواع
غذاهای دریایی موجود است و آثار آنتی اکسیدانی آن در جلوگیری از سرطان موثر
است.
سلنیوم در نوسازی و ترمیم بخش های تخریب
شده DNA اهمیت دارد و در فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز دخالت دارد که
در کبد مواد سمی را خنثی می کند.مصرف روزانه ۱۲۰ گرم میگو ۷/۸۱ درصد نیاز
روزانه به سلنیوم را برطرف می کند.میگو حاوی آمینو اسید تریپتوفان است و
این آمینو اسید در بدن تبدیل به نیاسین (ویتامین B۳) می شود و در کل نیاسین
میگو را بالا می برد.
نیاسین نقش های بسیار متفاوتی در
متابولیسم دارد در کمبود آن باعث ضعف عضلانی، بی اشتهایی، سوءهاضمه و
بثورات جلدی می شود و کمبود شدید آن منجر به پلاگر همراه با خشکی پوست و
تیرگی آن و پوسته ریزی و همچنین اسهال و البته مشکلات روحی روانی می شود.
همچنین با مصرف ۱۲۰ گرم میگو، ۴/۷۰ درصد
نیاز روزانه ویتامین B۱۲ و ۸/۱۰ درصد نیاز روزانه ویتامین B۶ تامین می شود.
از طرفی در هر ۱۱۰ گرم میگو ۲۰۰ میلی گرم کلسترول است اما نسبت LDL
(کلسترول بد) به HDL (کلسترول خوب) با مصرف میگو کاهش می یابد.
یکی از مشکلات ماهی ها متیل جیوه است که
در آنها و به ویژه پوست شان ذخیره می شود. جیوه حاصل از آلودگی هوا، توسط
باران وارد رودخانه و دریا می شود و ماهی ها به واسطه خوردن جلبک ها و
پلانکتون ها این ماده را دریافت می کنند. تقریبا تمام ماهی ها حاوی متیل
جیوه هستند که می تواند منجر به بروز آسیب های عصبی به خصوص در کودکان شود.
با این حال مطالعات اخیر از فواید تغذیه
ای مصرف ماهی در زنان باردار حکایت دارد و آن را بسیار پراهمیت تر از مساله
میزان جیوه موجود در این ماهی ها می داند. پیش از این FDA در سال ۲۰۰۴ در
اطلاعیه ای اعلام کرده بود که زنان باردار و شیرده در طول هفته بیش از ۱۲
انس از غذاهای دریایی حاوی جیوه پایین مانند میگو و ماهی تن استفاده کنند و
از مصرف ماهی های با محتوای جیوه بالا مثل شمشیرماهی و کوسه ماهی پرهیز
کنند ولی حالا مصرف ماهی را بیشتر توصیه کرده است و مساله جیوه را کم اهمیت
تر دانسته است.پوست کندن ماهی از محتوای جیوه کلی موجود در ماهی می کاهد.
برای کاهش وزن، پایین آوردن کلسترول و جلوگیری از انواع سرطان، اغلب رژیم های کم چرب را توصیه می کنند.
اما اگر چه کاهش کلسترول احتمال خطر مرگ
به دلیل بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد ولی از طرفی می تواند منجر
به افزایش احتمال بروز مرگ ومیر غیرطبیعی ناشی از افسردگی و خودکشی شود. پس
خیرالامور اوسطها. در این مورد گزینش غذاها و استفاده از اسیدهای چرب
غیراشباع گیاهی و ضروری موجود در غذاهای دریایی توصیه می شود هر چند که
عوامل متعدد فرهنگی، آداب و رسوم اجتماعی، سطح سواد و آگاهی و البته عامل
مهم اقتصادی روی این گزینش اثر می گذارد. با این حال ماهی گران تر دلیلی بر
مغذی تر بودن آن نیست.
زیرا انواع ماهی حتی از نوع پرورشی ارزش بسیار بالاتری از منابع دیگر پروتئین های حیوانی و اسیدهای چرب، مثل گوشت قرمز سرخ شده دارد.
در هرم غذایی مدیترانه ای که یکی از
بهترین و تاییدشده ترین مراجع غذایی است، مصرف گوشت سفید، چند بار در هفته و
مصرف گوشت قرمز، به میزان کمتر و چندبار در ماه توصیه شده است.
LDL (کلسترول بد) باعث سختی عروق و در
نهایت بیماری های قلبی عروقی می شود ولی HDL (کلسترول خوب) باعث کاهش
بیماری های قلبی عروقی می شود. روغن های جامد و اشباع نسبت LDL به HDL را
افزایش می دهند و زمینه برای ایجاد بیماری های مختلف مزمن را فراهم می
کنند.
اسیدهای چرب غیراشباع امگا۳ (EPA و DHA) که در ماهی و میگو یافت می شوند میزان کلسترول خوب (HDL) را افزایش می دهند.
علاوه بر این غذاهای دریایی حاوی پروتئین با کیفیت خوب و انواع املاح و عناصر موردنیاز بدن و ویتامین های گروه B و D هستند.
مقدار کالری
مواد غذایی میگوپلو در مجموع 2000 کیلوکالری انرژی دارند و در صورت تقسیم آنها میان 4 نفر، مقدار کالری دریافتی حاصل از خوردن این غذا برای هر نفر به 500 کیلوکالری خواهد رسید. بهتر است این غذا در وعده ناهار میل شود زیرا برای شام سنگین و پرکالری است.
همراه غذا
همراه غذا توصیه ما به شما، ترشی است. البته بهترین انواع ترشیها، ترشیهای تند هستند اما با توجه به ذائقهتان میتوانید آنها را انتخاب کنید. نوشیدنی مناسب با این غذا نیز میتواند انواع شربتهای خانگی از جمله شربت آبلیمو و شاتوت باشد.
طـرز تـهـیـه
* ابتدا میگوها را پاک کنید و بشویید و بگذارید آبشان کاملاً برود.
* در تابهای بزرگ، پیاز را در 2 قاشق غذاخوری روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس میگوها را به آن بیفزایید و به آن نمک، زردچوبه و فلفل قرمز بزنید.
* پس از گذشت 2 تا 3 دقیقه، کشمشها را اضافه کنید و با میگوها تفت دهید.
* سیبزمینیها را نگینی خرد و در 2 قاشق غذاخوری روغن باقیمانده سرخ کنید و پس از سرخ شدن، مقداری گرد لیمو به آنها بیفزایید.
* در مرحله دیگر، در قابلمهای برنج را بجوشانید و آبکش کنید و سپس لا به لای برنج از مخلوط میگو و کشمش و سیبزمینی سرخشده بریزید و آن قدر این کار را تکرار کنید تا تمام مواد به پایان برسد. سپس بگذارید برنج 15 تا 20 دقیقه دم بکشد. به این ترتیب غذای شما آماده خوردن خواهد بود.
مـواد لازم برای 4 نفر
میگو 300 گرم 550 کیلوکالری
پیاز خردشده 1 لیوان 25 کیلوکالری
برنج 4 لیوان 720 کیلوکالری
سیبزمینی متوسط 2 عدد 160 کیلوکالری
کشمش 9 قاشق غذاخوری 180 کیلوکالری
روغن کانولا 4 قاشق غذاخوری 360 کیلوکالری
گرد لیمو به مقدار دلخواه 0 کیلوکالری
نمک، زردچوبه و فلفل قرمز به مقدار دلخواه 0 کیلوکالری
قبل از ریختن سیبزمینی در میگوپلو حتماً آنها را در کمی روغن تفت دهید
زیرا در غیر این صورت، هنگام افزودن به غذا له خواهد شد
8 راز میگوپلو
میگوپلو از غذاهای جنوبی و بسیار مقرون به صرفه است زیرا در تهیه آن از میگوی ریز استفاده میشود که قیمت نسبتاً مناسبی دارد و از آنجا که از مخلوط برنج و سیبزمینی تشکیل شده است، قدرت سیرکنندگی زیادی دارد و میتوان آن را به عنوان یک غذای راحت و خوشمزه برای میهمانیهای خود برگزید اما برای تهیه میگوپلو باید به نکتههای بسیاری توجه کرد:
1. میگویی که در این غذا استفاده میشود، به هیچوجه نباید درشت باشد.
2. ادویههایی که در تهیه میگوپلو استفاده میشود؛ زردچوبه، فلفل قرمز و گرد لیمو هستند که هنگام تهیه این غذا نباید فراموش شوند.
3. اگر میگوپلو دارای کشمش و سیبزمینی نگینی باشد، غذایی کاملاً ایرانی است.
4. قبل از ریختن سیبزمینی در میگوپلو حتماً آنها را در کمی روغن تفت دهید زیرا در غیر این صورت، هنگام افزودن به غذا له خواهد شد.
5. میگوپلو به شکل دمپختک میگو نیز تهیه میشود که در این روش، سیر و پیاز به محتویات افزوده و به جای سیبزمینی و کشمش، شوید به این غذا اضافه میشود.
6. بهتر است برای تفت دادن مواد غذایی از روغن کانولا استفاده کنید.
7. همراه این غذا بهتر است ترشی انبه تند بخورید نه شور و آن را با نوشیدنی مانند شربت شاتوت میل کنید. البته جنوبیها این غذا را با نوشیدنی تقریباً سیاه رنگی میل میکنند که «زینتو» نام دارد و آب توتی شبیه به شاتوت است.
8. هنگام آماده کردن میگو اگر میگوی شور استفاده میکنید، بهتر است 2 تا 3 ساعت آن را در آب بخیسانید و اگر نوع تازه آن را مصرف میکنید، هنگام پاک کردن از دستکش استفاده کنید تا خارهای بدن این جانور باعث بروز حساسیت در شما نشود.
اگر اضافه وزن دارید
از حداقل روغن در تهیه این غذا استفاده کنید و مقدار غذایی که میل میکنید به اندازه باشد. مثلاً 5 تا 6 قاشق غذاخوری برنج سر صاف و 4 تا 5 عدد هم میگو میل کنید. البته برای آن که اشتهای شما گرفته شود، بهتر است قبل از خوردن غذا، سالاد کاهو میل کنید تا مقداری از حجم معدهتان را بگیرد.
اگر کلسترول دارید
بهتر است روغن مورد استفادهتان روغن زیتون باشد و مواد اولیه این غذا را فقط به اندازه 1 تا 2 دقیقه تفت دهید. میگو به اندازه 3 تا 4 عدد میل کنید و شوید تازه در غذایتان بریزید. در ضمن، آب کرفس به همراه این غذا میتواند به کنترل چربی خون شما کمک کند. از آنجا که اضافه وزن یکی از عوامل بالابرنده کلسترول است، از پرخوری اجتناب کنید.
اگر یبوست دارید
بهتر است همراه این غذا از سبزیهای برگ سبز تیره مانند سبزی خوردن استفاده یا برگهای تیره کاهو را بخورید. بهتر است برنجتان از نوع قهوهای باشد و در کل فیبر دریافتیتان را افزایش دهید. البته نوشیدن مرتب آب نیز به کاهش شدت این مشکل کمک خواهد کرد بنابراین قبل و بعد از خوردن میگوپلو نیز یک لیوان آب بنوشید.